PERENCONFITUUR MET VANILLE

Blinken doet ne mens, blinken… als zo een schoon pakketje in uw brievenbus valt. Ik moet eigenlijk toch wel een zeer braaf madammeke zijn als ik nu nog zo’n Sinterklaas gevoel mag beleven…

Een doosje gevuld met de beste kruiden, helemaal ter mijner beschikking om te matchen met lekkere potjes. Nice! Gember, kaneel, kurkuma, komijn, koriander,… mij allemaal bekend. Alleen dat ene potje was voor mij een mysterie. En wat doet ne echte foodie dan, yip, ne vinger d’r in en proeven… whaahhaaahhhaaa PIKANT… Dat was dus geen strak plan.

traveller-spices
Een schoon dooske met heerlijke kruiden!

 

Wie echter wel een strak plan heeft, is de man achter dit project: Steven (beter bekend als hij die de lay-out van mijn boek ter harte nam). Hij brengt met http://travellers-spices.com de lekkerste kruiden vanuit India tot in ons landje. En met een beetje netwerken, heb ik een doosje weten te versieren (lees aftroggelen).  Soit, wat ook op hun site staat, zijn bangelijk goede vanillestokjes.

En daar ga ik vandaag mee aan de slag. Wat denkt u? Eens travellen door de perenboomgaard en de vanillestokjes?

 

Perenconfituur met vanille
Une histoire d’une poire

 

Wat zwiert u in uw winkelwagen? (voor 2 potjes van 230 ml)

 • 500 g peren (geschild, zonder klokhuis)
 • Sap van 1 citroen
 • Sap van 1 sinaasappel
 • 1 vanillestokje
 • 250 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

 

Aan de slag!

Snij de peer in stukjes en doe ze samen met het citroen- en sinaasappelsap in een ruime kookpot. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan het fruit in de kookpot. Ook het stokje zelf mag hier nog bij.

Zet het geheel op het vuur en laat 10 minuten afgedekt koken. Vervolgens neemt u een pureestamper om alle stukjes fijn te maken. Neem de kookpot van het vuur en voeg de confituursuiker toe. Roer stevig om en plaats terug op het vuur. Breng aan de kook. Als het geheel goed doorkookt, telt u 3 minuten.

Test of de confituur de juiste dikte heeft. Schuim vervolgens af indien nodig. Vis het vanillestokje uit de confituur en giet de hete jam in steriele potjes. Sluit ze met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

En nu helemaal klaar om geattaqueerd te worden…

25 thoughts on “PERENCONFITUUR MET VANILLE

  1. Dat kan. Maar ik zou dan wel de potjes niet omdraaien. Door het geschud zou de chocolade helemaal door de confituur trekken en dan ziet het er een beetje choco-achtig uit. 🙂

 1. Ik heb ook gemaakt vandaag en geproefd zeer lekker weer iets anders voor tafel zetten als de kinderen en kleinkinderen komen en dan maar uitdelen 👍dank voor het recept

  1. Dag Liesbeth

   Als u niets aan de verhoudingen gewijzigd heeft, dan kan het liggen aan iets te korte kooktijd. Als het oppervlakte begint te koken, roer dan even door de confituur-in-spe. Blijft alles broebelen dan mag u beginnen tellen (normaliter 3 minuten). Soms is men te snel met het klokje waardoor de pectine niet de kans krijgt om zijn werk te doen. Kan het hieraan liggen? gr, Madam Confituur

  2. Voortdurend roeren met een houten lepel en als je dent dat de confituur voldoene gedikt is eens de houten lepel vertikaal uit de confituur halen. Als de confituur aan de lepel plakt en er stroperig afdruift is de confituur voldoende dik. Van het vuur halen en nog 5 minuten roeren. Dan pas in de potjes doen. Zo heb ik het gelee rd van mijn moeder en het lukt altijd.

 2. Heb deze ook net gemaakt en hij is heerlijk! Vanuit de overtuiging dat thee alles beter maakt heb ik wel iets toegevoegd: Ik heb een zakje earl grey laten meekoken, echt een aanrader!

  1. Beste Liesl, met de ingrediënten die u in het recept ziet, maakt u 2 potjes van 230 ml. Gaat u de hoeveelheid X 2 doen, dan komt u wellicht uit op 5 potjes. Het vocht dat u weg kookt, is hetzelfde onafhankelijk van de hoeveelheid in de kookpot. Vandaar dat als u x 2 doet bijvoorbeeld, u meer zal overhouden.
   Maak niet teveel in één keer, want dan kan u problemen krijgen met de stolling.

 3. Dag Madam C,
  De peren van de boom in mijn tuin zijn geplukt en smeken om dit heerlijk recept verwerkt te worden.
  Maarrrrrr, ik kan geen citrusvruchten eten, dus ook geen citroen- of appelsiensap gebruiken. Welk ander zuurtje raad je aan ter vervanging?
  Bedankt,
  S

  1. Dat is ne moeilijke… Misschien eens proberen met sap van zure appels. (dan moet u wel het sap eerst filteren uit de appels) Of u kan natuurlijk ook altijd het sap vervangen door 100 ml water.

 4. vandaag voor het eerst in mijn leven confituur gemaakt!! en hij is gelukt en zeer gesmaakt door iedereen!!

  dank je voor de toffe info avond gisterenavond ( voor de landelijke gilde en KVLV van Brustem !!!)

 5. Goede namiddag,

  Ik heb ooit van u een recept gezien op facebook van confituur met kastanjes en okkernoten. Graag wil ik die eens maken maar kan het recept nergens terug vinden. Zou het eventueel mogelijk zijn om dit recept nog te krijgen?

  Hartelijke groetjes,
  Els Burggraeve

 6. Gisteren een halve kilo peren losgelaten op dit recept.
  Het was zó lekker dat ik vandaag nog een kilo peren tot deze confituur heb verwerkt.

  Bedankt madam confituur!

 7. Ja Madam, dat ziet er alweer zeer smakelijk uit! Gij zijt slecht voor mijn lijn, jom! Maar heel de familie krijgt dit jaar confituur voor de kerst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.