ZELF COINTREAU MAKEN, EEN MAKKIE!

Vandaag ga ik u op sleeptouw nemen in de wereld van Cointreau, triple sec of sinaasappellikeur. Als het kind maar een naam heeft, juist? U weet dat ik 40 dagen geleden een testje heb opgezet. En nu geef ik graag de resultaten van mijn experiment.

Bon, de strijd ging tussen een sinaasappellikeur met schil en sap en eentje waarbij ik een hele sinaasappel in de pot dropte. En deze laatste heeft duidelijk gewonnen.

Zelf Cointreau maken... mmm

Cointreau maken? Dit haalt u in huis:

 • 44 klontjes suiker (225g)
 • 40 koffiebonen (mokka – goede kwaliteit)
 • 2 sinaasappels (biologische)
 • 1 vanillestokje (snij in de lengte door)
 • 850 ml jenever 30° (voor een straffere versie mag dit ook 800 ml worden)
 • 150 ml pure alcohol 96° (te koop bij o.a. Colruyt) (voor de straffere versie mag dit ook 200 ml worden)

Au travail!

Schrob de sinaasappels grondig en prik er 44 gaatjes in. Leg de sinaasappels in een grote pot en doe er de suikerklontjes, de koffiebonen en het vanillestokje bij.

Nu is het tijd voor de alcohol… Giet de jenever en de pure alcohol bij de sinaasappel en sluit de pot af. 40 dagen laat u dit brouwsel staan in een donkere en koele kamer. Denk er wel aan dat u elke dag even het potje opschudt.

Na deze rustperiode filtert u de sinaasappellikeur en giet u uw favoriete drankje over in een propere fles.

De echte Cointreau is op basis van de schillen van de pomerans sinaasappel. Eentje die u hier amper gaat vinden. Believe me, ik heb de zoektocht gedaan en die frustratie wil ik u niet aandoen. Dus gebruik liever gewone, biologische sinaasappels.

Voor zij die meer van Grand Marnier houden, de basis is hetzelfde. Maar bij Grand Marnier gebruikt u cognac als alcoholbasis.

10 Reacties

 • De Baets Christel

  Hallo,
  Wij gaan de cointreau maken zoals hier bij u.
  Toch even een vraagje,zijn het 40 halve koffiebonen die erin moeten of bedoel je 40 volledige koffiebonen,het lijkt me nogal weinig als het de halve zijn. Vriendelijke groeten,en bedankt voor al je lekkere recepten.

 • serge rene vandevelde

  al jaren maak ik mijn cointreao op een andere en gemakkelijkere manier.ik hang een sinaasappel boven 1/2 lieter graanalcohol (1/2 cm) van 92.6 graden.ik sluit de bokaal af em plaats hem op een donkere plaats.na 10 dagen nem ik de sinaasappel weg.kook 1/2 l mineral water met 180 gr rietsuiker (wit) laat afkoelen em meng met de alcohol.daar is mijn cointreau.ik moet wel zeggen ik woon in brasil sinaasappelen zijn er met hopen em vers.graanalcohol nog te verkrijgen em nos suiker is rietsuiker zoeter dan in belgie of nederland (bietsuiker)

  • Georges

   Beste Serge, (en anderen)
   Ik maak al 54 jaar AL mijn likeuren zelf.
   En voor ik iets meer ga schrijven is de methode van Serge inderdaad de beste, die is zelfs beter dan de gekochte.
   Nu een paar raadgevingen:
   – gebruik geen jenever of wat ook maar pure alcohol van 96% op die manier heb je geen andere smaak gemengd en kan je perfect 40% of meer geven aan uw likeur.
   – in de stokerij wordt meestal met extracten gewerkt, dat is zeer handig en gemakkelijk.
   Maar er zijn extracten en extracten natuurlijk, hiermee bedoel ik chemische, half chemische en zuiver natuurlijke.
   Deze laatste geven een likeur die beter is dan die in de handel natuurlijk, tenzij U bereid bent meer te betalen voor dezelfde drank.
   Ben aan een boek(-je) bezig met alle informatie en recepten (dit ter informatie)
   Gezondheid.

 • monica

  Beste Madam Confituur, wat een heerlijke site! Ik ben dol op jam maken en de recepten hier lijken me stuk voor stuk geweldig.
  Cointreau staat nu ook zeker op mn “to-do-lijstje”
  Maar helaas is er in Nederland geen alcohol 96% voor consumptie te koop.
  Heeft u een tip hoe ik het recept toch kan maken?
  Een hollandse groet van Monica

  • Madam Confituur

   U kan deze Cointreau maken met enkel jenever (vervang de pure alcohol hierdoor) of een vorm van alcohol die minder afsmaakt, bijvoorbeeld vodka. Het enige nadeel is dat u dan niet snel aan 40° geraakt en dat de Cointreau dus iets fletser zal smaken.

   En anders kan u altijd eens een tripje naar België plannen 😉

   • monica

    Bedankt voor uw antwoord. Ik ga het zeker snel eens maken en laat u dan hier weten hoe het ons smaakt.
    Tja dat tripke naar Belgie is vanaf hier uit Zeeland ook zeker een optie 🙂

  • Freddy

   Beste, voor de mensen die Cointreau enz willen maken en die nog kunnen reizen moeten eens een bezoekje aan Andorra overwegen. Daar kostte vorige vakantie (2013) een liter alcohol van 96° 2,5 euro. Je mag 1,5l per volwassen persoon meebrengen. En daarbovenop is het een zeer prachtig en goedkoop land om te bezoeken. Ondertussen zijn we er al 7 keer geweest en vinden het nog steeds super geweldig. Binnenkort vind je misschien meer hierover op mijn reissite wummac.be Groetjes en succes

 • Hilde

  Hallo madam confituur,

  eindelijk heb ik je gevonden 🙂
  Je kan je misschien nog herinneren dat wij eens samen op de trein zaten richting Brussel. Sindsdien ben ik naar je op zoek gegaan en nu gevonden doordat ik je op TVL zag.

  Leuke recepten heb je en een heel leuke site.

  Ik ga zeker dit bovenstaande recept eens proberen, maar dan voor Grand Marnier. Vorig zomer heb ik limoncello gemaakt en zelfgemaakt is altijd lekkerderrrrrr.

  Groetjes
  Hilde

  • Madam Confituur

   Ha die Hilde,
   Dat is lang geleden. Inderdaad samen op de trein naar Brussel en terug. Dat was nogal eens een gezellig tripke.
   Fijn u nog eens horen.

   groetjes,
   Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.