RABARBERCONFITUUR MET FRAMBOZEN EN HOEGAARDEN ROSE

Ik heb veel te vertellen. ’t Is dan ook een week geleden dat ik nog achter mijn computer kroop.

En op die week tijd heb ik veel smakelijke dingen mogen ervaren. Allereerst zat ik al een tijd te broeden op de rabarber-braambessen combinatie die bloglezeres Veerle ooit doorstuurde. En ten tweede heb ik mogen aanschouwen hoe Mister Choco braafjes zijn champignons opat. Doet dat hier ter zake? Ooooohhhh jawel! Maar eerst naar de confituur-business.

Rabarberconfituur met frambozen en Hoegaarden Rosé

Vorig jaar heb ik de rabarberconfituur met bosbessen en bosbier uitgetest. Als u dit potje ooit maakte, herinnert u zich dit zeker. Zoooo bangelijk lekker.

En toen mailde Veerle mij een zeer leuk probeerselke: rabarber met braambessen en Hoegaarden Rosé. Hoewel ik een geheugen heb als een zeef, bleef dit idee goed plakken. (d’r zal genoeg pectine zitten tussen mijn oren…)

Mij leek echter ook een combinatie van rabarber, frambozen en hetzelfde bier mogelijk. Gisteren gefabriceerd en onmiddellijk goedgekeurd door de kroost.

Wat attaqueert u in uw tuin voor deze rabarberconfituur met frambozen? (voor 3 potjes van 230 ml)

 • 370 g rabarber (gespoeld, geschild en in stukjes gehakt)
 • 280 g frambozen (kort gespoeld en afgedroogd)
 • 150 ml Hoegaarden Rosé (laat het schuim rustig verdwijnen en meet dan de hoeveelheid)
 • 360 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

Olé, olé,… daar gaan we met de rosé…

Doe de rabarberstukjes, de frambozen en het bier in een ruime kookpot. Tijdens het koken komt er flink wat schuim naar boven, dus “ruim” wil eigenlijk “zeer ruim” zeggen. Breng het geheel een tiental minuutjes aan de kook (met deksel op de kookpot). Roer regelmatig om.

Neem de kookpot van het vuur en voeg nu de confituursuiker toe. Los de suiker goed op en breng opnieuw aan de kook. Na 3 minuten flink borrelen, is de confituur klaar.

Giet deze overheerlijke rabarberconfituur met frambozen snel in een propere confituurpot. Sluit af met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Rabarberconfituur met frambozen en Hoegaarden Rosé... mmm

Zalig gewoon om zo’n boterhammeke rabarberconfituur met frambozen te eten op uw terras in het zonneke… Mmm!

Het betere smeerwerk van onze middelste

En verder: de champignon-kwestie!

U vraagt zich nu wellicht af hoe het zit met Mister Choco en die champignons. Awel, Mister Choco lust in de verste verte geen champignons. Liggen ze toch op zijn bord, dan worden ze onmiddellijk mijn richting uitgezwierd.

Dit weekend sleepte ik hem mee naar een Vrienden van de Smaak-uitje. Zeer kort door de bocht is dit een rondreizend restaurant zonder muren waarbij de topchef aan de slag gaat met ambachtelijke en lokale producten.

Voor deze editie mochten wij aanschuiven in de Grotten van Kanne. Het weer van de voorbije weken was de “schuldige” voor deze unieke locatie. Als paradepaardje van de streek, stond de champignon meermaals op het menu. Ik zag al een heel kabouterdorp mijn richting uitkomen.

Groot, zeeeeer groot, was mijn verbazing toen Mister Choco zijn champignons zelf opat. Meer nog hij zat zelfs te vissen in de kom naar meer exemplaren. Hoe was dit te verklaren?

Eigenlijk heel simpel! SMAAK! Wil u genieten van een gerecht (en dit geldt ook voor een confituur), ga dan op zoek naar ingrediënten met veel smaak, wat zeg ik, de BESTE smaak! Van een waterige aardbei, maakt u nu eenmaal geen geweldig potje.

En dat is eigenlijk wat dit initiatief  wilt uitdragen. U kan mij dus vanaf nu ook een Vriend van de Smaak noemen. En Mister Choco zelfs vriend van de champignon. 😉

7 Reacties

 • Julie Ruysschaert

  Vorige week maakte ik confituur van framboos met rabarber en hoegaarden rosé. Deze was zo lekker, dat iedereen wou proeven. Met het gevolg dat ik deze week nieuwe gemaakt heb. 🙂
  Ik heb ze wel even door de zeef gehaald, omdat ik niet van de pitjes hou. Wel een zeer mooie textuur.
  De smaak van framboos komt naar voor en de smaak van de rabarber verdwijnt naar de achtergrond.
  niet te zoet, niet te zuur. Ideaal 🙂 en zeker nog voor herhaling vatbaar 🙂
  Bedankt voor het heerlijk recept.

  • Charlotte

   Dit lijkt me een heel erg lekker recept!
   Mag ik vragen waarom het nodig is om de rabarber te schillen?
   Is het gewicht de geschilde of ongeschilde hoeveelheid?
   Dank voor feedback!
   Gr Charlotte

   • Madam Confituur

    Dag Charlotte,
    mijn recepten zijn altijd met nettogewichten. Dus zonder schil in dit geval.
    Over die schil gesproken: bij oudere stelen schilt u wel, bij jongere stelen is dit geen must. De schil wordt alsmaar taaier, vandaar. 😉

 • Myriam

  Aangezien ik nooit bier in huis heb, heb ik mij ‘beholpen’ met een flinke scheut porto voor de rabarber/frambozenconfituur. Niet slecht hoor!
  Bedankt voor al die lekkere recepten.

 • nadine

  Madam Confituur,
  Het is me hélemààl niet opgevallen dat Mr. Choco normaal geen champignons eet 🙂

  Toch een kleine wereld aan zo’n lange tafel, nog eens bedankt voor de leuke babbel en avond!

  groetjes,
  Nadine

  • Madam Confituur

   Voilà se, nen ooggetuige…

   Nadine,
   Ik vond het ook een geweldige avond en idd zeer grappig om net tegenover een Zonhovense bloglezeres te zitten…
   We gaan dat nog herhalen, hé!
   groetjes,
   Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.