BRAMENAZIJN: MAAK HET ZELF!

Na enkele weekjes geduld, kan ik eindelijk onthullen wat er in dit bokaaltje zit. Tromgeroffel!!! Ah, u heeft de titel al gelezen… Bramenazijn dus!

Hoewel het in de verste verte nog geen bramentijd is, heb ik mijn mouwen toch al opgestroopt om dit varkentje te wassen. ’t Is te zeggen, de mensen van Femma kwamen langs voor een fotoshoot en ik moest zoveel mogelijk fruit etaleren. En wat zat er verstopt in mijn diepvriezer? Inderdaad: lekkere braambessen. Omdat ik het een echte zonde vind om iets weg te gooien, heb ik er snel een potje braambessenazijn van gemaakt achteraf.

Bramenazijn, it is!

Wat haalt u in huis?

 • 180 ml witte wijnazijn
 • 120 g braambessen
 • 1/2 eetlepel basterdsuiker

Aan het werk!

Doe de azijn in een kookpot en warm op. Roer de suiker erdoor. Eens de suiker is opgelost, mag de pot van het vuur. Laat een half uurtje afkoelen.

Snij de braambessen in kleine stukjes en zwier ze in een glazen bokaal. Doe de azijn bij de vruchten en sluit uw potje af. Laat het potje een tweetal weken staan en schud er regelmatig mee.

Daarna filtert u de braambessen uit de azijn en giet u de bramenazijn in een proper flesje.

Wilt u het iets zoeter hebben, dan kan u gerust een beetje meer suiker toevoegen.

Bent u nieuwsgierig trouwens naar het resultaat van die fotoshoot? Ik durf te zeggen dat het resultaat alvast heel speciaal was… Het volledige artikel leest u hier.

2 Reacties

 • Bart

  Misschien liep het fout door de serverproblemen. Daarom nieuwe poging 🙂

  Lijkt me een tof idee. We hebben hier ook altijd bramen in overvloed. Heb je per toeval een tip waarmee je deze bramenazijn kunt combineren (behalve ter vervanging van frambozenazijn in vinaigrettes)?

  • Madam Confituur

   Eigenlijk is deze azijn altijd complementair aan frambozenazijn. U kan niet echt zeggen daar waar u bramenazijn gebruikt, daar kan frambozenazijn niet. Of mss ben ik er nog niet achter gekomen… 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.