ZWEEDSE KANEELBROODJES – Koken is kinderspel

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd voor een workshop met mijn kinderen. Uiteraard stuurde ik onmiddellijk een dikke “JA” terug. Eens mijn bevestigingsmail de deur uit was, begon het bij mij te kriebelen…

Ik heb schatten van kinderen… echt waar! Bangelijk lieve kinderen zelfs.

Daarnaast zijn het ook uitermate bezige mannen én zijn ze niet op hun mondje gevallen. Op zich allemaal geen probleem natuurlijk… Totdat ze zich beginnen te vervelen en dan heeft deze madam “prijs”.

They turn into little monsters… (euh…laat little er maar vanaf).

Gelukkig zijn de mensen van de Colruyt Group Academy niet zo snel bang van potentiële monsters en ontvingen ze ons met open armen voor een workshop ‘Koken is kinderspel”.

Het werd een zalige namiddag waarbij deze madam haar boeven in volle glorie zag kokkerellen. Zo fabriceerden ze samen met andere kinderen een zonnige speculaastriffle, bommetjes met superzaad (zeeeeeer lekker), Mexicaanse salsapannenkoeken en een berg kaneelbroodjes.

kaneelbroodjes

Omdat die kaneelbroodjes hier wekelijkse kost gaan worden (dixit mijn kroost…), trakteer ik u op het recept. Oftewel zet uw klein mannen aan het werk en pak zelf een boekske…

Met welke ingrediënten gaan uw kids aan de slag?

  • 4 rechthoekige vellen bladerdeeg
  • 60 g boter
  • 2 eetlepels boter
  • 5 eetlepels donderbruine suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 koffielepel kaneel

Waar zijn die pollekes?

Stap 1: de kaneelboter

Haal eerst de 60 g boter uit de koelkast. Doe ze in een grote mengkom en laat ze zachter worden op kamertemperatuur.

Neem ook al de vellen bladerdeeg uit de diepvriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien.

Snij ondertussen het vanillestokje in twee en schraap er de zwarte zaadjes uit met een koffielepel. De zaadjes mogen bij de zachte boter.

Voeg vervolgens 1 koffielepel kaneel en 3 eetlepels donkerbruine suiker bij de boter. Meng nu alles met een houten lepel. Lukt het niet zo goed om alles goed te mengen, dan mogen de handjes aantreden.

Stap 2: bestrijk het deeg

De vellen van het bladerdeeg zijn nog een beetje te dik. Hoog tijd om ze met een deegroller dunner te rollen.  Smeer nu met de bolle kant van een eetlepel een laagje kaneelboter uit over elk vel bladerdeeg.

Stap 3: rollebollen

Leg de kortste kant van elk vel bladerdeeg voor je en rol goed op. Zo ontstaan er 4 rolletjes.

Snij elk rolletje in 6 stukken. Draai de stukken om, zodat de bruine lijntjes zichtbaar worden. Leg de stukjes naast elkaar in een ovenschaal.

rolletjes-maken

Stap 4: taakjes voor de hulpkok

Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt 2 eetlepels boter in een steelpannetje en giet het in een kommetje.

Stap 5: afwerken als een echte bakker

Neem een borsteltje en bestrijk de kaneelrolletjes met de gesmolten boter (alleen de bovenkant). Doe de 2 eetlepels bruine suiker in een kommetje en strooi wat suiker over alle rolletjes.

Zet de kaneelrolletjes 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna lichtjes of volledig afkoelen.

U ziet het… dit is een tof en lekker tussendoortje dat kids autonoom kunnen fabriceren.  Moest uw kroost toch nog ergens aan twijfelen, dan biedt dit filmpje alle antwoorden! Die kaneelbroodjes zijn in de sacoche! 🙂

Voor meer kidsproof receptjes verwijs ik u graag naar het boek “Koken is kinderspel” (te koop bij Colruyt) of wilt u ook eens een leuke workshop plannen (voor kinderen, maar ook voor uzelf), neus dan even in het aanbod van Colruyt Group Academy.

koken-is-kinderspel

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.