WAANZINNIG LEKKERE APPELTAARTCONFITUUR

Ik ben zot van mijn drie wildebrassen. Echt waar! Er zijn momenten (eigenlijk redelijk vaak) dat ik ze zou willen opeten. Zelfs die van zestien komt nog in aanmerking. Maar vandaag moet ik toch eerlijk bekennen dat het hier feest is. Want sinds half maart heeft deze moeder nog geen minuut alleen gespendeerd. Geen seconde…

Dat lijkt misschien allemaal niet zo erg, en er zullen zeker ergere wapenfeiten zijn, maar toch…
Als ne mens elk moment van de dag “mamaaaaaa!!!” hoort roepen (behalve als de Nintendo opstaat, of course), dan begint dat serieus op uw systeem te werken.

Daarom doop ik deze 1 september om tot D M-Day (een dagje voor mezelf!). En hoewel die dag nog altijd gevuld is met: de afwas van de workshop gisteren, een waslijst aan mailtjes, diverse wasmachines en flink wat werk op sociale media, toch heb ik vandaag een bangelijk joepie-gevoel.

Ik doe alles ongestoord, op mijn tempo en met loeiharde muziek op de achtergrond (ik ben al hees gezongen… die hoge noten van mijn vriendinnen Whitney, Lady Gaga, Rihanna,… blijven een zware klus).

En natuurlijk trakteer ik mezelf vandaag op een overheerlijk potje: Appeltaartconfituur! Dé perfecte match voor die pannenkoeken in de frigo en dat vanilleijs in de diepvries.  🙂

Ja, mannekes… het is een échte M-day. 🙂

Appeltaartconfituur

 

Voor 4 potjes appeltaartconfituur van 230 ml:

  • 600 g appel (zonder schil en zonder klokhuis)
  • 200 ml sinaasappelsap
  • zeste van ½ citroen
  • 2 koffielepels koekkruiden of speculaaskruiden
  • 1 vanillestokje
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 2 draaien van de pepermolen
  • snuifje zout
  • 350 g geleisuiker (2:1)

Aan de slag!

Breng 100 ml water aan de kook. Giet het water in een kommetje en laat even afkoelen. Strooi de rozijnen erin en laat ze dertig minuten wellen. Haal ze daarna uit het water en zet aan de kant.

Snijd de appels in stukjes en doe dit samen met het sinaasappelsap en de citroenzeste in een grote kookpot. Ook de koekkruiden mogen hierbij. Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze zaadjes en het stokje bij het mengsel in de kookpot. Breng aan de kook en laat 10 minuten afgedekt sudderen. Roer regelmatig om.
Neem de kookpot van het vuur en haal het vanillestokje eruit. Maak alles fijn met een pureestamper.

Voeg de geleisuiker en de rozijnen toe. Roer om en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken en roer regelmatig in de kookpot.
Test na deze kookbeurt of de confituur voldoende stolt. Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is. Breng op smaak met peper en zout.
Vul elk potje met de hete appeltaartconfituur. Doe het deksel onmiddellijk op de potjes, keer om en laat afkoelen.

Enne… hoe zag uw dag er vandaag uit? (ben niet curieus, hoor…)

6 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.