CONFITUUR MET STEVIA: DE TEST

Zoals beloofd, zou ik een serieus testje ondernemen.  Een vergelijkende studie tussen stevia en Tagatesse, en tussen Agar Agar en Pec Plus. Spannend! De vraag was: is een confituur met stevia of Tagatesse, even lekker als met confituursuiker? En hoe zit het met de stolling van mijn suikerarme confituur? Lees snel verder…

WERKWIJZE:

Eerst heb ik een algemene basis gemaakt met enkele vruchten en liet ik alles mals koken. Dit mengsel heb ik in twee gelijke delen verdeeld. Bij de ene helft heb ik Agar Agar toegevoegd, en bij de andere Pec Plus. Elk deel even laten koken. Vervolgens heb ik ook elk van deze twee delen in twee delen gedaan. Pfff kan u nog volgen? Dus uiteindelijk krijgt u dan vier gelijke delen. Bij elk deel werd dan ofwel Tagatesse ofwel Stevjia zoetpoeder* toegevoegd.

(*) Pure stevia gaat veel te bitter smaken. Stevjia zoetpoeder combineert stevia met inuline (wat de stolling bevordert).

Suikerarme jam - confituur met stevia

DE RESULTATEN:

 • De strijd tussen Agar Agar en Pec Plus:
  • Gebruiksgemak: Agar Agar heeft een beetje een vreemde geur, maar voor de rest is dit product ok. Ik heb het iets langer moeten laten inkoken dan het minuutje van de Pec Plus.
  • Smaak: geen verschil waargenomen.
  • Stolling: het recept met agar agar stolt iets minder snel.
 •  De strijd tussen Stevjia en Tagatesse:
  • Gebruiksgemak: Tagatesse wint serieus op dit vlak. Het Stevjia zoetpoeder klontert enorm. Ik vroeg me zelfs af of ik het niet eerst had moeten mengen met wat water (zoals bij maïzena). Maar na veel roeren, verdwenen de brokjes.
  • Smaak: Ook hier wint Tagatesse. Dit wil echter niet zeggen dat het Stevjia zoetpoeder niet kan. Als u van zoethout houdt (want zo smaakt de confituur een beetje), is dit zeker een waardig alternatief voor suiker.
  • Kcalwaarde: Stevjia zoetpoeder scoort het beste.

Nog enkele opmerkingen:

Aangezien ik geen arts ben, ga ik mensen met suikerziekte niet zus of zo adviseren. Dus spreek er even over met de dokter en kies dan het beste alternatief voor confituursuiker.

Qua houdbaarheid past u ook op. Want eens dit suikerarme potje opengaat, moet u snel zijn. Dan kunt u het vergelijken met een potje appelmoes. Na enkele dagen in de koelkast komt er een schimmellaagje op.

Doe zelf ook even de test en kijk wat er voor u het beste scoort. Confituur met stevia? Of met Tagatesse? Of met honing? Of met kokosbloesemsuiker? Of … Hoe maakt u uw suikerarme confituur?

30 Reacties

 • Lieve

  Ik gebruik in plaats van suiker, kokosbloesemsuiker. Zoet evenveel als suiker maar met glycemische waarde 35, wat zelfde is als fruit. Misschien idee voor diabetici…. ik doe 1,5 kg fruit. 0,5 kokosbloesemsuiker en 6gr agar agar

 • Linda

  Ik maak nog niet zo lang zelf confituur.. Maar wel leuk en lekker..
  Ik probeer een beetje van alles met seisoen fruit en ook kruiden.. Bv. Anijs met gember. Aardbeien..
  Maar de variant minder suiker met de pec . ga ik ook eens proberen .
  Dank je

 • marie louise

  Hallo, ik heb ook diabetes en maak sinds korte tijd zelf confituur. Ik gebruik de Maxifruit van Tiense Suiker maar niet in een verhouding van 500 gr geleisuiker op 1,5 kg fruit maar 500 gr geleisuiker op 2 kg fruit + 1 zakje Pec. Het liefst maak ik bessenconfituur van diepvriesbessen (2kg mengeling van allerhande bessen van Colruyt die voor coulis gebruikt worden). Deze confituur smaakt iets zuurder (maar zo heb ik die het liefst) en stijft mooi op. Heerlijk op een boterham met plattekaas! Lijkt wel een Schwarzwald-taart.

  • Mark Neefs

   Dat lijkt me een practisch en lekker recept ! MAAR….u gebruikt dan gewone geleisuiker en geen tagatesse bvb ?Mijn vraag komt vanuit het feit dat u ook -net als ik- diabetes 2 heeft

   Laat maar weten; uw recept lijkt me supersmakelijk

   Mark

  • devos sonia

   hallo,hier ook iemand met diabetes en daarom ook genoodzaakt om vervangsuiker te gebruiken;met stevia en tagatesse vind ik de smaak niet zo fijn, en daarom gebruik ik sinds kort z’usto (verhoudingen zijn normaal 1/1,maar ik gebruik er maar de helft tot 1/3 ervan) Zopas weer confituur gemaakt van 2geplette banananen;sap van 3 appelsienen(pulp doe ik er ook bij) zo een 200 gr vervangsuiker en een paar blaadjes ananassalie en een paar druppels limoen . is heel lekker je kan ze wel niet zo lang bewaren en steeds in de frigo plaatsen,

 • Michael

  Ik ben gezond en moet op niets letten maar sinds kort let ik op wat ze ons voorschotelen met al die onnodige zouten en suikers die overal inzitten. Daarom dat ik enkel nog ‘echte’ producten probeer te eten. Dus geen kant-en-klare maaltijden of yoghurt met fruit wat vol suiker zit of nog soda drank met natuurlijke aroma’s (gmm’s+ gist),…. Dus zoek ik een methode om confituur te maken zonder geraffineerde suiker maar dan met natuurlijke zoetmakers zoals honing, agavesiroop, esdoornsiroop, stevia, kokosbloesemsuiker, lucuma (0% kal) , …
  Bestaat dit of zijn er mensen die dit al geprobeerd hebben?
  Ik hoor het graag 😉

 • kempenaers chris

  ik vind je boek geweldig en heb ook al enkele confituren gemaakt maar met tagatesse en ze zijn goed geslaagd, het was wel gokken maar nu heb ik het op je website gevonden en kan ik weer aan de slag dank u voor de heerlijke confituren die we nu kunnen maken

 • H*

  Ja, je jamvirus is behoorlijk aanstekelijk! Ik zocht een receptje voor tomatenconfituur omdat mijn zielige tomatenplanten het maar niet tot rode vruchten kunnen brengen. En ja hoor, ik heb jouw recept gevolgd (alleen de mosterd weggelaten) en de confituur is heerlijk! Mijn rabarberplant daarentegen doet het uitstekend, ik had nog een verse ananas en verse gember in huis en, huppakee, dan ook nog een rabarberconfituurtje (half rabarber-half ananas en 1cm gember) in mekaar geflanst. Lekker pittig smaakje! Maar nu moet ik de rest van mijn dagprogramma tegen 200 per uur afwerken… Bedankt Madam Confituur en doe zo voort!

 • Mia

  ik heb net confituur gemaakt van verse vijgen en confituur van een mengeling van abrikozen, nectarines, perziken (de gele en de witte) en paraguayos (de platte perziken, zonder suiker of ander zoetmiddel en met agar-agar als bindmiddel. Alle twee zijn ze heel goed gelukt. Omdat de vruchten hier al zoet genoeg zijn door de grote hoeveelheid zon die ze krijgen, hoeven we geen extra zoetstof te gebruiken. Het vers geperste sinaasappelsap is hier ook een stuk zoeter. Wij proberen zoveel mogelijk suiker in de keuken te vermijden en dat lukt best aardig.

 • Cynthia Claes

  Dag Madam,
  Heeft u al eens een confituur geprobeerd met kokosbloemsuiker (ook palmsuiker genoemd).
  Dat spul heet “Gula Java Brut”. (klinkt een beetje als cava of zo). Ik heb net een testje gedaan met agar-agar en agavesiroop in een sinaasappel confituur. Maar qua smaak zit het niet goed. En qua textuur ook niet.
  Morgen een nieuwe poging. Misschien probeer ik pec plus of marmello (en dat heb ik ook maar net gevonden, dus dat is zeer onzeker).
  Ik kom weldra weer langs met een updateje.

 • Ann

  Dag Madam Confituur,

  mijn grootmoeder heeft diabetes, en is zwaar confituurverslaafd 🙂 Haar oogskes blonken serieus toen ik deze zomer mijn confituurrelaas deed (experimentjes uit het boek), en ik vond het spijtig dat ik voor haar niks kon maken. Vanavond ga ik aan de slag met het recept hierboven (Tagatesse + Pec), met rode fruitjes want dat eet ze het liefst.
  Merci, uit naam van de bobon!

 • Diana

  Dank voor deze test; heel nuttig. Ik heb een lactose- en sucrose-intolerantie.
  Tagatesse wordt uit lactose gewonnen dus dat zal geen optie zijn voor mij maar ik heb al een stevia plant staan.
  De agar agar en pec plus ga ik zeker uitproberen. Kan ik toch nog lekker en jam en chutney maken.

 • Josée

  Dag Madam Confituur, mijn man heeft diabetes en het is dus ook zoeken naar de juiste zoetstof. Ik heb in december kiwi-confituur gemaakt met verse stevia, jawel. Gewoon de blaadjes afritsen, laten verwelken/drogen en dan kleinmaken. Toevoegen naar smaak. Ik heb met pectine gewerkt om te laten dikken. Ondertussen zijn we toch al wat maanden verder, de gesloten potjes staan koel maar niet echt koud, en alles is nog tip-top in orde. Natuurlijk verhuist een geopend potje naar de koelkast.

 • Christel

  Dag Madam, Dat noem ik nu eens grondig werk ! Door zijn diabetes is mijn man bij ons de “expert” op zoetstoffengebied. Stevia is even in huis geweest, maar mijn man vond het zo slecht smaken (bitter). Kwam die bittere smaak niet fel door in uw confituur dan aangezien u spreekt van een “zoethoutsmaak” ? Hij gebruikt in en op zowat alles Tagatesse (zowel de poeder als de tabletjes voor in drank). Ikzelf vind alle zoetstoffen slecht smaken (vooral de nasmaak dan, iiieeuw), behalve Tagatesse wat eigenlijk voor een zoetstof toch wel vrij neutraal smaakt. Dus ik kan niet anders dan jouw voorkeur volmondig beamen : Tagatesse rules ! Als bindmiddel kies ik persoonlijk voor Pec Plus.

  • Madam Confituur

   Dag Christel,
   De smaak van stevia is idd heel anders dan verwacht. Mister choco noemde het een cola light smaak, ik vond het vooral neigen naar zoethout (waar ik zelf niet echt van hou). Ons mémé vond het wel lekker (maar die slurpt dan ook vlijtig van de zoethoutthee).
   groetjes,
   Madam Confituur

    • Madam Confituur

     Dank u wel voor deze voorzet! Dat is alleen maar goed nieuws voor de mensen met suikerziekte. Waar vinden we dit nieuwe product?
     Thx!
     Madam Confituur

  • Martine

   Hallo iedereen, ik ben pre-diabetes en ik moet dus op mijn suiker inname letten. Ik heb de confituur van sinaasappel en bosbessen gemaakt volgens het recept hierboven. Ik gebruikte Tagatesse omdat ik de smaak het beste vind. Ze is echt heerlijk. Ik maak heel graag zelf confituren maar tot op vandaag was dat met minder of zonder suiker nog nooit gelukt. Dankzij het recept van Madam confituur wel!
   Ik ben heel blij. Nu kan ik allerlei andere vruchten ook proberen en dit met de zomer voor de deur, de max!
   Heel erg bedankt Madam confituur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.