BRAMEN-APPELGELEI: EEN SPECTACULAIRE MIX

Ik heb het al eens eerder gezegd: een dafalganconfituur, ’t is een gat in de markt. Een keileuk trouwfeest met veel te veel bubbels, zorgde voor een iets minder leuke zondag. Man, man, man was me dat afzien.

Pas tegen de late namiddag begon mijn lijf terug een beetje mee te willen. Bijgevolg heb ik ’s avonds tussen twee afleveringen van de Mentalist door (viva de opneemfunctie van de tv) een mooie afsluiter gemaakt voor het bramenseizoen: bramen-appelgelei. Bangelijk simpel, maar ooo zoooo lekker. Zelfs in post-kater fase te fabriceren,… 🙂

Bramen-appelgelei

Wat haalt u in huis voor deze bramen-appelgelei?

  • 200 g bramen
  • 200 g appel (in stukjes zonder schil)
  • water
  • 3 eetlepels citroensap
  • confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Aan het werk!

Spoel de bramen zeer vluchtig met koud water. Doe ze samen met het citroensap en de stukjes appel in een kookpot. Zet alles net onder water en laat 15 minuten koken met het deksel op de kookpot. Vergeet niet af en toe te roeren.

Neem vervolgens een pureestamper en plet het goedje. Giet daarna het mengsel door een fijne zeef en duw flink na met de achterkant van een eetlepel. Ok, ok, uw gelei zal niet glashelder zijn, maar deze madam staat daar eigenlijk niet zo op. (wilt u wel een glashelder exemplaar… think geleidoek)

Bon, meet hoeveel er na het zeefmoment overblijft en bereken hoeveel suiker u moet toevoegen: 55 g/100 ml is de formule. Vermeng de suiker met het mengsel en warm terug op. Laat 3  minuten stevig doorkoken en klaar is deze heerlijke gelei. Check de stolling, schuim af en giet in steriele potjes.

Wenst u meer bramensmaak, dan verhoogt u de hoeveelheid bramen ten opzichte van de hoeveelheid appel. U kan er zelf met andere woorden een beetje mee spelen.

By the way, u kan deze bramen-appelgelei nog exta opvrolijken met nootmuskaat of kaneel of citroenrasp of …

12 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.