I lOVE GELEI VAN PAARDENBLOEMEN!

Mijn onderdeuren zijn op dit moment niet te houden. Om het kwartier staat een kleine slijmerd met een gele bloem in zijn hand voor mijn neus. In ruil voor een snoepje uiteraard. Zo zijn ze wel, hé.

Na bloem nr. 50, ben ik toch maar eens gaan checken wat ne mens met zo’n paardenbloem kan aanvangen. En jawel, gelei maken is één van de opties.

Gelei van paardenbloemen
Gelei van paardenbloemen

Wat heeft u nodig?

 • 100 paardenbloemen
 • confituursuiker (versie 2 kg fruit versus 1 kg suiker)
 • 1/2 sap van een sinaasappel
 • 1/2 sap van een citroen
 • 1 takje citroentijm
 • 200 ml water

Hoe prepareren?

Allez, deze gelei is een perfect excuus om eens in een wei te gaan dartelen. Verzamel een hondertal bloemetjes (alleen het geel, geen steel). Normaal gezien mag u ze niet wassen, maar aangezien uw Madam op vlak van kleine beestjes niet zo een dappere is (of het moest een escargot zijn), heb ik de bloemen toch maar effen gespoeld…

Vervolgens snijdt u de groene “kontjes” van de bloemen en doet u de gele blaadjes in een kookpot. Voeg hierbij het sap van de citroen en de sinaasappel, het takje citroentijm en het water. Laat het geheel een vijftal minuten koken met deksel op de kookpot.

Laat een nachtje goed trekken.

De volgende ochtend zeeft u het mengsel met een confituurdoek en meet u de vloeistof. Per dl, mag er 55 g confituursuiker bij. Los goed op en breng daarna 3 minuten aan de kook.

De warme gelei van paardenbloemen is dan klaar om in uw mooiste bokaaltjes te doen. Deksel op de potjes en omkeren om af te koelen.

Zelf te druk om een plukbeurt te houden? Manlief mag zeker wel eens met bloemetjes naar huis komen, hé. 🙂

PS: wist u trouwens dat u deze gelei ook perfect kunt fabriceren met cava?

19 Reacties

 • Rita Parmentier

  Heel lekker heb er juist gemaakt van 400 bloemetjes ,echt een aanrader ,dit al mijn 2de jaar ,citroentijm had ik ook niet bij ,volgende keer zal ik dit eens proberen

 • Carine B

  hmmm dat hoort hier allemaal lekker!! Nen mens krijgt goesting om een boterhammetje te smeren. 😉
  Morgen ga ik bloemetjes plukken om gelei te maken!!
  Ben benieuwd.

 • ColDC

  Wat als je het mengsel (gele blaadjes, citroen en sinaasappelsap, water, tijm (had de citroenversie nt)) nie5 zeeft? Ik ben nl eerder confituurachtig dan geleiachtig…
  Ps ben aan mijn proefstuk ivm paardebloemen…

 • campion germaine

  ik maak al jaren gelei van paardebloemen (ben 73 jaar)
  die groene blaadjes direct tegen de bloem verwijder ik nooit, alleen de steeltjes
  ik maak de gelei van1 kg sap en een halve kilo konfituursuiker (die je drie minuten moet laten koken)
  laat die gerust 4 minuten koken, maar pas beginnen tellen als de gelei echt borrelend kookt

 • Tantanne

  Hoi

  Ik maakte gisteren appelgelei volgens jouw recept.
  Ik deed zelfs de temperatuurtest én de bordjestest.
  Nu blijkt dat de gelei nog steeds lopend is in de potjes.
  Geen idee waarom…Jij wel?

  Bedankt! 🙂

  groetjes

  • Madam Confituur

   Hallokes,
   Ik heb even gekeken op uw blog wat u allemaal heeft uitgespookt. Het ziet er allemaal zeer koosjer uit. Normaal gaat het probleem aan de volgende dingen liggen:

   1) te weinig confituursuiker: bij gelei moet u meer confituursuiker toevoegen dan bij een confituur/marmelade. Heeft u te weinig toegevoegd, dan zou ik het goedje opnieuw koken met wat citroensap, agaragar of pectinepoeder.
   2) Kookduur is te kort: als alles zeer hard borrelt, dan mag pas de 3 minuten eindsprint worden ingezet. Oplossing: even opnieuw laten koken.

   Mag ik vragen of u al eens een potje geopend heeft en met uw vinger tegen de oppervlakte van de gelei geduwd heeft. Want het leuke aan gelei is dat het soms wiebelt in het potje en toch stijf kan zijn. Kwestie van ne mens ongerust te maken.

   Probeer eerst één potje te fiksen (indien nodig) om vervolgens de hele reeks dezelfde behandeling te geven. Laat maar weten hoe het gelukt is. Succes!

 • Katrn

  Hallo, ik heb de gelei gisteren gemaakt met de laatste paardenbloempjes die ik eergisteren in de tuin vond. Ik had er 150 wat mij 2 mooie bokalen opleverde. Helemaal volgens je hierboven beschreven recept.
  Ik heb zo goed mogelijk de groene blaadjes van het ‘kontje’ verwijderd zonder al te perfectionistisch te werk te gaan, dus er waren best nog wat groene blaadjes wat gelukkig de smaak niet vies maakte of de kleur bruiner maakte.
  Ik gebruikte een kunststof zeef i.p.v. een neteldoek.
  Groetjes en bedankt voor het recept.

 • alex

  Ik heb al tweemaal getracht deze gelei te maken, maar telkens heb ik alleen maar iets heel vloeibaar. De smaak is goed maar het is niet te smeren. Wat doe ik verkeerd? Ik volg het recept volledig, alleen heb ik de hoeveelheden verdubbeld.

  • Madam Confituur

   Dag Alex,
   Oei dat klinkt frustrerend. Ik ga effen 911MADAM spelen…

   Als u de confituursuiker heeft toegevoegd, mag u de 3 minuten kookbeurt pas laten ingaan vanaf het moment dat alles heel goed borrelt. Als u vroeger begint te tellen, dan marcheert het gel-worden niet. Misschien dat het daar is misgegaan.
   Nu, gelei kan altijd wel eens raar doen. Laat het anders gewoon iets langer koken. Werkt dit niet, dan mag u de grote middelen boven toveren… lees agar agar. Dat zal de klus klaren. Voeg wel niet te veel in één keer toe, want anders gaat uw gelei weer te stijf worden.

   Veel suc6! Madam Confituur

 • Rita

  hey , ik maak die gelei ook elk jaar heel lekker hé , maar nog nooit citroentijm bijgevoegd , je brengt me steeds op ideeen , super zeg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.