UIENCONFITUUR

Ik had er al iets van op feestboek (facebook voor de normale mens) gezet… ik ga dit jaar voor een Kerstspecial. En wat mag u verwachten? Een paar superdeluxe uienconfituurkes, een chutney, een kerstgebak met confituur en last but not least… een soep??? Dé soep…

Awel, het zit zo: al van bij het begin van mijn blog ziet ik met een ei… een soepei… Ik heb het al die maanden met u willen delen, maar nooit was het ideale moment daar om mijn “ei” te leggen … tot nu… ik ga dat ding nu gewoonweg in de Kerstspecial moffelen. En ik garandeer u, u gaat dat zonder probleem tolereren.

Confituur 66425 (480x426)

 

Maar nu eerst een uienconfituurke, mét roze peperbessen, mét ananas en ander lekkers. Voor zij die liever niet  janken van “geluk”… bekijk zeker volgend filmpke vooraleer u aan het uien snijden gaat.

 

Wat halen we in huis?

 • 240 g ui (in fijne strookjes)
 • 100 g verse ananas (in kleine stukjes)
 • 240 ml rode wijnazijn
 • 100 ml rode wijn
 • 10 roze peperbessen (droge vanuit een kruidenpotje)
 • 1 eetlepel maïsolie
 • 20 g witte rozijnen
 • 340 g fijne witte suiker
 • peper en zout
 • 1 g agar agar (eventueel)

 

Ho, ho, ho, tijd om d’r in te vliegen!

Snij de ui en de ananas fijn en doe de stukjes in een ruime kookpot met de maïsolie. Bak alles gedurende 5 minuten aan op een zacht vuurtje. Roer goed tijdens het garen.

Vervolgens voegt u de rode wijnazijn, rode wijn, peperbessen, witte rozijnen en de suiker toe. Laat het geheel 40 minuten koken zonder het deksel op de pot te doen. Roer regelmatig om.

Na deze kookbui, checkt u de stolling. Zit deze goed, dan mogen de potjes aantreden. Echter is de confituur nog te lopend, dan heeft u 2 opties: langer laten inkoken of één gram agar agar toevoegen.

 

Bon, dit is een rode versie… ik ga nu eens testen met een witte uienconfituur. Kwestie van te veranderen van kleur volgens mijn humeur…

 

2 thoughts on “UIENCONFITUUR

 1. Awel Madam, gisteren in het potje gegaan en vandaag goedgekeurd 🙂
  De 40 minuten kooktijd waren hier net iets teveel van het goede. Maar met een halfuurtje koken is het de ideale confituur voor de feestdagen!

  1. Lekker, hé! Tja en die kooktijden… dat is altijd met uienconfituur een beetje aanzien. Het ligt vaak aan hoe hard iets kookt of hoe groot de kookpot is, … maar u heeft dat goed in het oog gehouden… ik hoor dat zo!
   Madam Confituur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.