JAM KOEKJES

Vakantie is de tijd om eens goed van uw kinderen te genieten. En normaal gesproken lukt dat ook. Tot vandaag dan toch…

Mister Choco had een plotse aanval van “ik wil klussen” en hij vond het een goed plan om zijn Madam en de drie onderdeuren naar een doe-het-zelf winkel te sturen voor een missend element.

Dat was dus vragen om problemen. Het begon al met de karrekes. Die waren tot mijn “groot plezier” op. Jawel, dus ook de kleinste moest meehossen. Aaarrrgghhh!!! Drie kinderen maal twee grijpgrage handjes… dat is dus serieus slecht voor uwe stresslevel…

Na een zeer professionele uitleg over twee mannekes uiteinden (dank u, beste winkelier), lagen er al drie doosjes spijkers van verschillende maten op de grond.

Nu konden ze zich tenminste bezig houden met het betere sorteerwerk…

Eens kijken of ze morgen hun nieuwste kunstjes op de vuile was willen uittesten… dan heeft dit klusje toch nog een groot voordeel opgeleverd. Let’s hope so.

Als extra incentive, heb ik ondertussen al wat jam koekjes geprepareerd… ja, ja, ook kinderarbeid wordt hier beloond!

 

Jam koekjes
Omkopen met jam koekjes… lukt altijd!

 

Wat haalt u in huis voor deze lekkere jam koekjes?

  • 200 g bloem
  • 225 ongezouten boter (in blokjes)
  • 100 amandelpoeder
  • 100 g basterdsuiker
  • snuifje zout
  • poedersuiker
  • uw favoriete confituur (schoonste effect met rode confituur)

 

Aan de slag!

Neem een ruime kom en doe hier de bloem, het amandelpoeder, het snuifje zout en de basterdsuiker in. Roer goed om. Vervolgens mag hier de boter bij. Om een mooi glad deeg te krijgen, raad ik u aan even een mixer met deeghaken te gebruiken.

Maak van het deeg een schoon bolleke en wikkel dit in een folie. Leg uw koekjes-in-spe vijf uur lang in de koelkast. De deegbal is na deze rustperiode bikkelhard.

Haal het deeg uit de folie. Doe het in enkele delen en kneed het terug mals met de hand. Rol daarna elk deel uit tot ongeveer 5 mm dikte. Neem nu een bierglas en snij rondjes uit het deeg. De helft van deze rondjes mogen al op een bakplaat (met bakpapier belegd).

Aan de andere helft moet u nog even prutsen… Snij een klein rondje uit het midden van de resterende rondjes en leg deze vervolgens ook op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 140°C en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Na ongeveer 30 minuten hebben de koekjes een mooi kleurtje. Ze mogen dan uit de oven om af te koelen. Haal ze hierbij zeker onmiddellijk van de bakplaat.

Eens afgekoeld is het confituur-time! Neem een koekje zonder gat en doe er een lepel confituur op. Vervolgens plaatst u hierop een koekje met een gat.  De confituur komt op deze manier even piepen. Afwerken doet u met een beetje poedersuiker.

 

Ik hou u zeker niet tegen om andere figuurtjes uit te proberen. Van hartjes, piramides tot dino’s. Laat u maar eens goed gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.