MADAM CONFITUUR VERSUS KATRIEN HOEBERS

Als Madam Confituur neem ik, zoals u weet, geen blad voor de mond. Ook niet nu mijn alter ego Katrien Hoebers in de politiek stapt. Ze staat op plaats 8 bij Open VLD Zonhoven.

Het leek me wel leuk (wat zeg ik… bangelijk) om haar eens stevig op de rooster te leggen. Ik presenteer u dan ook het meest schizofrene interview van de Lage landen. Alstemblieft!

 

Madam Confituur: “Om met de deur in huis te vallen: u gaat de politiek in. Waarom doet u dat?” 

Katrien: “Als ik heel eerlijk ben, is dat nooit mijn ambitie geweest. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat als je echt dingen wilt bewegen, ik mee in die arena moet stappen. Mij ga je ook niet horen zeggen dat ik persé de sjerp wil, of een zitje als schepen. Als dit uit de bus komt, zal ik content zijn, maar eigenlijk wil ik vooral aan verschillende karren trekken. Ik denk dat dit ook overeenkomt met wat Madam Confituur in de beginmaanden deed. Totaal anoniem, maar wel met veel recepten en adviezen voor de lezers.”

 

Madam Confituur: “Er is toch wel een groot verschil tussen ons beiden, geef toe. Bij mij gaat het om confituur maken of lekkers uit een potje. Dat staat mijlenver van dossiers over wateroverlast, verkeersveiligheid,…”

Katrien: “Bwa, dat weet ik nog zo net niet. Ik denk dat je altijd een bepaalde drive moet hebben om dingen goed te doen. Als er mensen zijn waarbij telkens een bereiding mislukt, dan vinden die het super als je het voor hen oplost. Ik denk dat bij mij ook dat oplossingsgerichte erin zit.” Mijn opleiding (Politieke & Sociale wetenschappen) ga ik met mijn nieuwe uitdaging trouwens goed kunnen gebruiken. Bij jou, Madam, is dat niet echt een must, hé.”

 

Madam Confituur:” Dat klopt. Mag ik u wat stoute vragen stellen?”

Katrien: “Hahahaha,… doe maar. Ik ben benieuwd.”

 

Madam Confituur: “Mensen zeggen dat politici zakkenvullers zijn… hoe staat het met uw financiën.” 🙂

Katrien: “Dat is wel nen directe.” Ik doe thuis de overschrijvingen en de laatste keer dat ik de rekening checkte, zag ik geen rode cijfers.

 

Madam Confituur: “Eerder blauwe dus…”

Katrien: “Ik denk niet dat je in de gemeentepolitiek moet stappen voor het geld. Laatst hoorde ik zelfs iemand beweren dat elke politicus gratis zou moeten werken. Kijk, er zijn maar 24 uren op een dag. Kan je door je politieke functie minder werken in de privé of als zelfstandige, dan mag daar iets tegenover staan. Maar alle extraatjes bij elkaar plakken, dat vind ik geen goed idee”.

 

Madam Confituur: “Een tweede vooroordeel: politici zien zichzelf graag…”

Katrien: “Ik sta misschien wel zeer geplamuurd op de affiches langs de straat, maar in het echte leven heb ik nooit schmink op. Dus zoveel ben ik niet met mijn uiterlijk bezig.

 

Madam Confituur: “Ik bedoelde eigenlijk dat ze vooral met zichzelf en hun positie bezig zijn”

Katrien: “Goh, er zijn altijd wel mensen met narcistische trekjes, maar dat heb je zelfs in elke vereniging. Ik zie het eerder dat je jezelf gebruikt om iets te bewegen. En daarom moet je soms wel eens reclame maken voor jezelf. Maar de positie mag nooit belangrijker worden dan de job. Het mag niet het doel zijn; wel het middel”.

 

Madam Confituur: “En wat met beloven… Geef toe, er wordt vaak beloofd en niet nagekomen”.

Katrien: “Ik geef je gelijk. Het is heel belangrijk om je beloftes na te komen. Dat doe ik ook naar mijn kinderen toe. Maar soms, tja, lukt het gewoon niet. Dan moet er eerlijk gecommuniceerd worden. Geef mensen een juiste uitleg. Daar hebben ze recht op. Het is ook zo dat sommige dossiers langer duren dan je zou kunnen denken als buitenstaander. Wees ook daar eerlijk in. Maak mensen niet wijs dat er in 1-2-3 een oplossing komt, terwijl je op voorhand al weet dat het niet realistisch is.”

Er moet een gezond evenwicht zijn tussen het moderne digitale amusement en het ouderwetse (speel)plezier in de buitenlucht.

Madam Confituur: “U koos voor Open Vld. Waarom?”

Katrien: “Ik ben zelfstandige. Nu, de tijd dat Open Vld enkel voor zelfstandigen is, die is gepasseerd. Wij hebben een kleuterjuf, een poetsvrouw, een paar bedienden,… in het team. En ik ben op dit moment misschien wel mijn eigen baas, toch heb ik als dochter van de facteur een hele andere achtergrond. Dus dat is niet de reden waarom ik voor blauw ga. In Zonhoven doet Open Vld het gewoon goed. Steeds vanuit de filosofie dat je als gemeentebestuur moet faciliteren en niet moet overnemen. Laat mensen zelf hun ding doen en help hen waar nodig. En dat is een mening die ik absoluut deel.”

 

Madam Confituur: “Het klinkt als een vriendenclubje…”

Katrien: “We komen inderdaad goed overeen. Toch merk ik dat we soms verschillen in mening. Ik heb dat zelf onlangs voorgehad met de burgemeester. Maar door een open gesprek te voeren met hem, kom je bij een oplossing uit waar we beiden achterstaan. Als “het nieuwke” in de groep, mocht ik al veel ideeën aanbrengen. Die worden niet geparkeerd, maar er wordt effectief iets mee gedaan. Dat is echt leuk!

 

Madam Confituur: “Dat is een meevaller. Zijn er ook dingen waar u zich aan stoort?”

Katrien: “Oh jawel, ik denk dan onmiddellijk aan alle bagger op facebook. Ongelooflijk wat je daar soms leest. Mensen worden echt tegen elkaar opgezet en opgejaagd door foute info,… Zo worden ze een speelbal voor sommige politici. Ik begrijp dat gewoon niet. Geef duidelijke, eerlijke en juiste informatie aan wie het horen wil. Blijf beleefd en heb respect voor ieders mening, ook al is de jouwe heel anders.”

 

Madam Confituur: “Met al ons gebabbel, ben ik de belangrijkste vraag vergeten… Wat wilt u concreet doen?”

Katrien: “Ik wil zoveel doen… (Lees hier waar Katrien aan denkt.) Maar als er één dingetje is dat er voor mij echt uitspringt, is het meer beleving voor jeugd. Met initiatieven zoals een speelbos, een doe-kamp vissen of vogel spotten,… noem maar op… Ik druk het soms uit met een hashtag #wegvandetablet. Ik ben niet tegen schermpjes, maar er moet een gezond evenwicht zijn tussen het modern digitaal amusement en het ouderwetse (speel)plezier in de buitenlucht.”

 

Madam Confituur: “Wat denken uw zonen daarvan?”

Katrien: “Die weten dat mama altijd gelijk heeft.” 🙂

 

Madam Confituur: “Veel succes alvast! Ik hoop dat dit interview blijft plakken bij de Zonhovenaren.”

Katrien:“U gaat toch op mij stemmen?”  🙂

Me and my bodyguards…

© Rudi Van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.