GELEI VAN ROZEN: FUN EN FLEURIG!

Ik zit er al een tijdje op te broeden: gelei van rozen. Dit klinkt spectaculair en, ik kan het u garanderen, dat is het ook!
Omdat de aardbeien momenteel overal staan te blinken, heb ik een schoon huwelijk gearrangeerd tussen aardbeien en mijn potje gedroogde rozenblaadjes.

Gelei van rozen

Wat halen we in huis voor deze gelei van rozen?

  • 200 g aardbeien
  • 20 g gedroogde rozenblaadjes
  • 1/2 citroen ( zonder schil en in stukjes)
  • confituursuiker (verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)

Hoe maakt u deze gelei?

Neem de aardbeien en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een ruime kookpot met een bodempje water. Breng een 5 tal minuten aan de kook totdat de aardbeien mals zijn. Giet alles even in een ander potje.

Doe nu ook de gedroogde rozenblaadjes en de stukjes citroen in een kookpot en voeg 300 ml water toe. Laat alles 8 minuten heel stilletjes koken (niet te hard koken, anders vervliegt het aroma). Doe tijdens het kookproces, het deksel op de pot.

Dan is het tijd om uw confituurdoek boven te toveren. Giet door deze doek de aardbeien (+vocht) en vervolgens het extract van gedroogde rozenblaadjes. Beiden mogen nu samen in één kookpot. Meet wel eerst even hoeveel vloeistof u in totaal heeft.

Per deciliter vloeistof, voegt u nu 55 g confituursuiker toe. Los dit goed op en breng vervolgens aan de kook gedurende 3 minuten. Check de stolling en schuim af.

Voilà, uw gelei van rozen is nu klaar en mag in uw favoriete potjes.

4 Reacties

  • paul

    Ik maak af en toe gelei van rozen.
    Steeds onbehandelde rozen nemen met lekkere geur.
    Blaadjes plukken (liefst na regenbui, dan zijn de blaadjes proper).
    Het groene voetje waarmee het blaadje vastzit verwijderen (geeft bittere smaakt).
    Voorzichtig spoelen

    Blaadjes in water doen (je kan ze laten marineren, en wat citroensap bijvoegen), per 100 gr blaadjes, 1 liter water ( mag meer of minder naargelang het gewenste resultaat – sterke smaak of zachte).
    Langzaam naar het kookpunt brengen (niet koken) .
    Zeven en blaadjes verwijderen.

    Van het vocht gelei maken. Er zit geen pectine in het vocht, dus geleisuiker met pectine gebruiken. Wat citroensap bijvoegen op het einde.

    De gelei heeft de kleur en de smaak van de gebruikte rozen.

    (misschien wat gedroogde rozenblaadjes onder de gelei roeren ?)

    • Madam Confituur

      Dag Paul, bedankt voor je insteek. Klinkt super. U kan er idd enkele blaadjes doorroeren, maar zeker niet te grote blaadjes (en niet te veel). Anders is dat niet zo yummy qua mondgevoel, hé 🙂

  • Yvonne Cijs

    Hallo Madam Confiture, ik wil ook rozengelei maken, mijn vraag is , kan ik hier alle onbehandelde rozen voor gebruiken, of is er een speciaal soort wat beter is te gebruiken?
    Yvonne Cijs

    • Madam Confituur

      Ik heb gedroogde blaadjes gebruikt. Maar uiteraard kan u ook “verse” onbespoten rode blaadjes gebruiken. Kijk ook even voor een manier van aanpak bij de klaprozengelei.
      groetjes,
      Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.