Archive | Confituur RSS feed for this section

CARA CARA SINAASAPPEL CONFITUUR

13 mrt

Al weken ligt dat hier rond te hangen… weken… en per chance ogen mijn Cara Cara sinaasappels nog mooi oranje… wat ik niet kan zeggen over de citroenen die er naast liggen… schoon wit-groen is ook niet lelijk. Ik begrijp nu waar die modekleur: lime van komt…

Soit, maar met dat zonneke dat mij stevig lentekriebels geeft en met dat alles nu terug groener wordt (lap, denk nu even niet aan die vieze citroenen, please), voel ik het confituurvirus weer opborrelen…

De test die vandaag op het programma staat, is simpel: Cara cara sinaasappels (kan ook met bloedappelsien) + citroenrasp (nee, niet van die hierboven…) + citroensap + gember + suiker. Een zeer simpel rekensommetje met andere woorden.

 

Confituur van bloedappelsien

Confituur van bloedappelsien

 

Wat heeft u precies van doen? (voor 1 schoon potje van 230 ml)

 • 220 g vruchtvlees van Cara cara sinaasappels (oftewel schil verwijderen (ook het wit) en mooi tussen de vliesjes uitsnijden))
 • 1/2 theelepel citroenrasp
 • 2 theelepels citroensap
 • 1/3 theelepel gember (in zeer kleine blokjes)
 • 110 g confituursuiker (versie 1 kg fruit versus 500 g suiker)

 

Mouwen omhoog en juuh!

Doe de stukjes vruchtvlees van de sinaasappel in een glazen kom. Voeg hier alle ingrediënten aan toe. Zet een halve dag aan de kant zodat de suiker properkes in het fruit kan trekken.

Giet alles in een kookpot en breng aan de kook. Eens uw confituur-in-spe goed borrelt, telt u 3 minuten. Doe de stollingstest en schuim de confituur af indien nodig.

Tover uw schoonste potjes boven en vul ze met de hete confituur. Schroef dicht met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Klaar!

 

Print Friendly

APPELS APPELS EN NOG EENS APPELS

3 okt

Een dikke maand geleden was iedereen in de ban van de Belgische peren. Het resultaat was overweldigend: 30% meer perenverkoop, astemblieft!

Na de peer, is het nu de beurt aan de Belgische appeltjes.  En dit nieuwe recept mag de spits afbijten: appelmoes for girls only. Oftewel roze appelmoes!

Een ode aan de Belgische appel!

Een ode aan de Belgische appel!

 

Wat haalt u in huis?

 • 1 kg appels (geschild en in stukken gesneden)
 • 100 ml versgeperst appelsap
 • 2 theelepels citroensap
 • 20 blauwe bessen
 • 100 g suiker

 

Tijd voor een roze bedoening…

Doe de appels, het appelsap, het citroensap en de bessen in een kookpot.

Zet de kookpot op het vuur en breng aan de kook. Laat 15 minuten afgedekt sudderen. Roer om de 5 minuten even om.

Haal de pot van het vuur en voeg nu de suiker toe.  Roer goed tot de suiker is opgelost.

Zet opnieuw op het vuur en laat nog 1 minuutje stevig doorkoken. Neem een steriel potje, schep er de hete appelmoes in. Vul netjes tot aan de rand en sluit onmiddellijk af met een deksel.

 

Stroop uw mouwen maar op, want ook de volgende recepten moet u gewoonweg eens uittesten!

APPELTAART

Appeltaart

Leuke verrassing, deze appeltaart!

 

BRAMEN-APPELGELEI

Bramen-appelgelei

Dé afsluiter van het braambessenseizoen!

 

APPELCONFITUUR MET EEN PITTIGE TOETS

APPELGELEI MET MUNT 

APPELGELEI MET JASMIJNTHEE, CITROENGRAS EN GEMBER 

 

Print Friendly

PEREN PEREN EN NOG EENS PEREN #SHAREaPEAR

18 aug

Een boycot van peren… het is me wat…  We zullen het maar zo bekijken: meer voor ons… en dus ook meer om bangelijke potjes mee te maken. Neh!

Hieronder vindt u alvast een lijstje van mijn favoriete smeersels en een receptje van Baked Louie’s dat ik zeker eens ga uittesten!

Be prepeared…

PERENCONFITUUR MET GEMBER

Perenconfituur met gember

Perenconfituur met gember

 

PERENCONFITUUR MET VANILLE

Perenconfituur met vanille

Une histoire d’une poire

 

PERENCONFITUUR MET KANEEL

 

PERENCONFITUUR MET PRUIMEN EN HAZELNOOT

Confituur van peer met pruimen en hazelnoot

Peer meets pruim meets hazelnoot… mmm

 

Het recept van Baked Louie’s dat ik zeker eens ga proberen: http://bakedlouies.blogspot.be/2014/08/devils-food-perencake.html

Print Friendly

ABRIKOZENCONFITUUR MET LAVENDEL – THE MIELE STORY

25 jun

Een tijdje geleden kreeg ik nogal een speciaal verzoek van Miele. “Of ik geen zin had om eens confituur te fabriceren met de stoomoven?” Ik wist niet eens dat dat überhaupt kon. Mister Choco heeft me ooit overtuigd om zo’n toestel te kopen, maar confituurgewijs was mijn stoomoven nog maagdelijk…

Soit, aangezien het totaal “mee met uwen tijd” klonk, heb ik volmondig ja gezegd op het verzoek van twee stomende dames: Anniek en Sarah.  Na een korte technische uitleg over hun stoomoven (ook mensen met blond haar verstaan dat) attaqueerden we snel een hoopje abrikozen. En met enkele lavendeltakjes erbij werd dit een goddelijke zuiderse match.

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
abrikozen-in-mootjes
confituursuiker-erbij
het-machien
abrikozen-moeschy
abrikozenconfituur-met-lavendel

 

Voor zij die het ook eens willen uittesten, hierbij het recept: (Belangrijk: de tijden van stomen verschillen van merk tot merk en type tot type. De tijden die hier aangehouden worden, zijn voor Miele toestellen van toepassing)

 • 400 g abrikozen (met vel, maar zonder pit)
 • 4 à 5 takjes lavendel (niet gedroogd, maar verse kost)
 • 200 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Hot and steamy…

Snijd de abrikozen in kleine stukjes en doe ze samen met de takjes lavendel in een glazen of inox kom. Voeg hierbij de confituursuiker en roer goed om. Zet het geheel in de stoomoven. Laat de confituur-in-spe stomen op 100° gedurende vier minuten. (hoe lang hangt af van de stoomoven (type, merk,…) en welk fruit u gebruikt). Het fruit moet mals zijn en de suiker opgelost.

Roer even om en zet vervolgens opnieuw in de stoomoven. Laat nu opnieuw vier minuten stomen op 100°. En klaar is kees. Doe snel nog een stollingstest, vis de takjes lavendel eruit en hup de bokaaltjes in.

Wat zijn volgens deze Madam nu de absolute voordelen?

 • U kan vanaf 300 g fruit al confituur maken
 • De kleur blijft super mooi
 • Geen afschuimwerk => lees minder afwas…
 • Zo’n glazen of inox kommetje steekt u in de afwasmachine, een mega kookpot is iets moeilijker op dat vlak (ok, ok, nu is het duidelijk wat mijn minst favoriete klusje is…)
 • Gestoomde groenten zijn qua smaak zalig, dat geldt dus ook voor confituur… mmm…

Bon, het is nu wel duidelijk dat ik dit met andere woorden vaker ga uittesten. Oftewel Mister Choco, u had gelijk met onze aankoop…

 

Print Friendly

BATIDA CONFITUUR

18 mrt

Het was hier maanden stil… muisstil… en dat had een bepaalde reden…

Maar nu mag ik het van de daken schreeuwen… ER KOMT EEN NIEUW MADAM CONFITUUR BOEK!!!   

En wat voor een boek… naast een berg lekkere gelei- en confituurrecepten, gaan we nu een stapje verder. Gerechten met confituur in, maar ook  andere lekkere dingetjes die perfect  in potjes en flesjes (oooo jawel… likeuren) passen. Kortweg allemaal bereidingen die horen bij een perfecte Madam Confituur-dag!  U gaat met andere woorden content zijn. 

Eén van de recepten die niet mocht ontbreken in boek nr.2 was deze Batida confituur. En om uw nieuwsgierigheid een beetje te beantwoorden, trakteer ik u alvast op het receptje.

 

Wat haalt u in huis voor 1 potje van 220 ml?

 • 400 ml volle melk
 • 100 ml Batida de Coco (of kokoslikeur)
 • 150 g fijne suiker
 • 1/2 theelepel gemalen kokos

 

Confituur dé coco…

Giet de melk en de kokoslikeur samen in een kookpot.

Voeg de suiker en de gemalen kokos toe en breng aan de kook terwijl u met een klopper roert in achtjes. Blijf roeren dat de vloeistof dikker wordt.

Check de stolling met een koud bordje en een lepeltje confituur. Giet de confituur in een steriel potje, sluit onmiddellijk af met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

 

Ik heb toch wel 50 minuutjes achtjes geroerd, maar het resultaat is het allemaal waard! Armspieren dat ik nu heb, amaai!!!

 

Print Friendly

MELKCONFITUUR – DULCE DE LECHE

13 nov

Vorige week gemaakt… vandaag op de blog… ik moet toegeven,  ik ben ooit sneller geweest. Ik zit momenteel met plannen, veeeeel plannen… maar daarover later meer. Nu eerst het recept voor een bangelijke melkconfituur oftewel dulce de leche.

En u kent me wellicht ondertussen al: ik heb het gehouden op een gemakkelijke (en veilige) manier van fabriceren.

Deze melkconfituur is heerlijk op een witte boterham, bij pannenkoeken of zal ook niet misstaan bij een ijsje…

Mouwkes omhoog, hier komt ie!

Melkconfituur oftewel dulce de leche

Even goed doorroeren nu…

(meer…)

Print Friendly

PERENCONFITUUR MET PRUIM EN HAZELNOOT

5 nov

Eén van de populairste recepten uit mijn boek is de perenconfituur met pruim en hazelnoot. Alleen al de benaming doet u watertanden, hé. Voor deze confituur, met een iets wat rokerige nasmaak, steekt u met plezier uw pollekes uit uw mouwen!

Confituur van peer met pruimen en hazelnoot

Peer meets pruim meets hazelnoot… mmm

 

Wat heeft u nodig?

 • 250 g vruchtvlees van rijpe (niet overrijp) peren (geschild, zonder klokhuis)
 • 170 g rijpe blauwe pruimen (zonder pit, zonder schil)
 • sap van 1 citroen
 • sap van 1/2 sinaasappel
 • 40 ml water
 • 210 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
 • 1 eetlepel hazelnoten zonder vel

Klaar, gereed, start!

Snijd de peren in blokjes. Hak de pruimen in mootjes. Doe de stukjes peer en pruim samen in een grote kookpot. Voeg het citroensap, het sinaasappelsap en het water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten rustig pruttelen met het deksel op de kookpot. Roer regelmatig om, anders is het koekenbak.

Neem ondertussen een pan en bak de hazelnoten kort (zonder olie of boter). Ze moeten een fijn bruin kleurtje krijgen. Doe de hazelnoten daarna in een vijzel en stamp ze fijn.

Terug naar de andere kookpot… Plet de peer en de pruim fijn met een pureestamper en voeg vervolgens de suiker toe. Los deze goed op. Zet de kookpot opnieuw op het fornuis en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken.
Voeg de hazelnoten toe en laat nog 1 minuut koken. Na deze kookbeurt is deze heerlijke confituur klaar.
Doe zeker nog even de stollingstest. Schuim grondig af met een schuimspaan.

Giet de hete confituur in propere glazen potjes. Vul netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.

Momenteel zijn er nog pruimen, dus rep u naar de markt/winkel en roeren maar.

 

Print Friendly

PERENCONFITUUR MET VANILLE

21 okt

Blinken doet ne mens, blinken… als zo een schoon pakketje in uw brievenbus valt. Ik moet eigenlijk toch wel een zeer braaf madammeke zijn als ik nu nog zo’n Sinterklaas gevoel mag beleven…

Een doosje gevuld met de beste kruiden, helemaal ter mijner beschikking om te matchen met lekkere potjes. Nice! Gember, kaneel, kurkuma, komijn, koriander,… mij allemaal bekend. Alleen dat ene potje was voor mij een mysterie. En wat doet ne echte foodie dan, yip, ne vinger d’r in en proeven… whaahhaaahhhaaa PIKANT… Dat was dus geen strak plan.

traveller-spices

Een schoon dooske met heerlijke kruiden!

 

Wie echter wel een strak plan heeft, is de man achter dit project: Steven (beter bekend als hij die de lay-out van mijn boek ter harte nam). Hij brengt met http://travellers-spices.com de lekkerste kruiden vanuit India tot in ons landje. En met een beetje netwerken, heb ik een doosje weten te versieren (lees aftroggelen).  Soit, wat ook op hun site staat, zijn bangelijk goede vanillestokjes.

En daar ga ik vandaag mee aan de slag. Wat denkt u? Eens travellen door de perenboomgaard en de vanillestokjes?

 

Perenconfituur met vanille

Une histoire d’une poire

 

Wat zwiert u in uw winkelwagen?

 • 500 g peren (geschild, zonder klokhuis)
 • Sap van 1 citroen
 • Sap van 1 sinaasappel
 • 1 vanillestokje
 • 250 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

 

Aan de slag!

Snij de peer in stukjes en doe ze samen met het citroen- en sinaasappelsap in een ruime kookpot. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan het fruit in de kookpot. Ook het stokje zelf mag hier nog bij.

Zet het geheel op het vuur en laat 10 minuten afgedekt koken. Vervolgens neemt u een pureestamper om alle stukjes fijn te maken. Neem de kookpot van het vuur en voeg de confituursuiker toe. Roer stevig om en plaats terug op het vuur. Breng aan de kook. Als het geheel goed doorkookt, telt u 3 minuten.

Test of de confituur de juiste dikte heeft. Schuim vervolgens af indien nodig. Vis het vanillestokje uit de confituur en giet de hete jam in steriele potjes. Sluit ze met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

En nu helemaal klaar om geattaqueerd te worden…

Print Friendly

FROG CONFITUUR

18 okt

Ik wist het, ik wist het…  Mijn “wil-ik-ooit-eens-maken”-lijstje zou nog eens van pas komen. En warempel, today is the day!

Met luid gekwaak presenteer ik u vandaag de F.R.O.G. confituur… oftewel het fig-raspberrie-orange-ginger- potje. (dank u wel Stefan voor de voorzet)

Iedereen die dacht aan een-met-kikkerbillen-gevulde bokaal, zat dus in de verkeerde vijver te vissen. Tssss…

 

Frog confituur!

Een confituur om verkikkerd op te wezen!

 

Wat haalt u in huis?

 • 300 g vijgen (met schil, maar zonder de “poep” en in kleine stukjes gesneden)
 • 150 g frambozen
 • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
 • 1/2 koffielepel gember (in fijne stukjes gesneden) (of u kan meer toevoegen, dit is afhankelijk van uw smaakpapillen)
 • 220 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

 

Kwak die confituur in dat potje, se!

Doe het vruchtvlees van de vijgen en de frambozen in een ruime kookpot. Voeg de gember en het sap toe en warm alles op. Laat de confituur-in-spe een 10 minuutjes afgedekt pruttelen (tot alles mals is). En voeg vervolgens de suiker toe. Roer goed om en breng het geheel opnieuw aan de kook. Na drie minuten stevig door borrelen, is uw kikkerjam klaar!

Giet de hete confituur in steriele potjes, vul ze tot aan de rand en schroef het deksel op de potjes. Laat omgekeerd afkoelen.

Potjes om te kussen, al zeg ik het zelf… ik kan u wel geen plotse verschijningen van prinsen beloven… maar smaken zal het zeker!

Print Friendly

VLIERBESSENCONFITUUR

26 sep

Ik heb het misschien al eens ooit laten vallen… ik ben een autodidact, oftewel een wijsneus! Ik leer het liefst door zelf een paar keer tegen de lamp te lopen en dan juuh!

Maar helaas pindakaas wordt dat autodidactische kantje behoorlijk gênant als ne mens start met workshops. Wanneer de cursisten uitblinken in snijtechnieken en deze madam telkens blij is als ik al mijn vingers nog heb, tja dan moet ik misschien mijn vaardigheden bijspijkeren. Oftewel elke donderdagavond vindt u mij vanaf nu op de koksschool.

Ik leer daar een hoop culinaire kneepjes maar ook het mooiere vakjargon. Een chinoise, een sautière,… mondjes vol dus. Moest ik onverstaanbaar worden, dan steekt u uw louche maar even op…

Bon genoeg gezwetst hierover, tijd om de hitte in de marmite te steken… (mmm… misschien toch een beetje te groot voor confituur maken). Ik heb er ondertussen weer eentje geprepareerd: Vlierbessenconfituur met appel. Nice, easy en sooooo delicious!

Vlierbessenconfituur

The one and only… vlierbessenconfituur

 

Wat haalt u van de takken van de bomen? (voor 1 potje van 300 ml)

 • 300 g goed gespoelde vlierbessen (Geen groene, hé)
 • 100 g appel (geschild en in stukjes)
 • 200 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
 • 20 ml appelazijn
 • 100 ml water
 • 2 mespuntjes steranijs
 • 2 eetlepels sinaasappelrasp

 

Hoppa, plezier met de vlier!

Plet de vlierbessen met een vork en doe ze vervolgens in een ruime kookpot. Giet het water en de azijn erbij en ook de appelblokjes, de sinaasappelrasp en de steranijs mogen nu aantreden. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten afgedekt koken.

Neem de kookpot van het vuur en pureer even met een pureestamper. Roer daarna de confituursuiker door de fruitige massa. Warm terug op en laat 3 minuten flink doorkoken. Indien u schuim bespeurt, mag aan het afschuimen gaan.

Vervolgens giet u de hete confituur in propere potjes, sluit u ze af met een deksel en laat u alles omgekeerd afkoelen.

Houdt u niet van pitjes, tja dan gaat dit geen succes worden… u kan dan altijd het goedje door een geleidoek duwen en vervolgens per 100 ml sap, 55 g confituursuiker toevoegen. Een spicy geleike is het resultaat!

Print Friendly