CONFITUUR VAN KERSEN – BASIC VERSION

Vanmorgen: geen brood in huis, geen koeken, geen pudding, geen beschuit, …  Gelukkig wel nog een laatste rolleke wc-papier anders had ik de noodtoestand moeten afkondingen.

Die laatste week voor de vakantie is nen echte killer… zo druk… ne mens geraakt amper in de winkel. En met drie hongerige onderdeuren in huis is dat allesbehalve  ideaal.

Ik heb mijn achterste dan maar snel naar de winkel gerept… waar de kersen zo schoon geëtaleerd stonden. En wat doet ne mens dan… Goed geraden!

Hieronder geef ik u alvast the basic version van kersenconfituur mee. Morgen gaan we voor een specialleke

bangelijke kerel2

 

Ingrediënten:

 • 1 kg goed rijpe kersen (ontpit)
 • sap van 1 citroen
 • 500 g confituursuiker (versie 500g suiker voor 1kg fruit)

 

Aan de slag!

Was de kersen, snij ze in twee en verwijder de pit. Doe ze samen met de confituursuiker in een kookpot. Ook het sap van de citroen mag hier bij. Meng alles goed onder elkaar en laat dit 4 à 5 uur trekken. (goed afdekken en koel zetten)

Zet vervolgens de kookpot op het vuur en breng het kersenmengsel aan de kook. Na 3 minuten flink borrelen is de confituur klaar. Doe de warme  kersenconfituur onmiddellijk in propere bokalen en laat ze omgekeerd afkoelen.

Super lekker en super simpel om klaar te maken. Zo hebben we ze graag! Tot morgen alvast.

 

 

27 thoughts on “CONFITUUR VAN KERSEN – BASIC VERSION

 1. Dag madame confituur,heb verleden jaar kersenconfituur gemaakt en hij was te stijf heb er wel geen cintroen of limoen of irts dergelijks bij gedaan,dit jaar wil ik hem een beetje lopender

  Grtj Dirk

 2. Hallo! Ik heb wat minder kersen dan gepland, nl. 700 gr ipv 1 kilo. Wat kan ik doen om het recept nog te laten lukken? Ok om dan 350 gr suiker te gebruiken ipv 500 gr? Dankjewel voor de hulp!

 3. Hallo, ik zou graag die kersenconfituur maken maar op mijn pakje “geleisuiker, maxi fruit” staat : 1,5 kg fruit en dan het pakje van 500 gr suiker. Is dit niet teveel fruit voor de suiker?

  1. Dag Leen, dat kan perfect. Is alleen een beetje minder zoet. Gebruik voor een kilo kersen dan wel 333 g geleisuiker 3:1 (Maxi Fruit). En u moet alles 4 minuten laten koken vooraleer de stolling te checken. Veel suc6!

 4. Dag Martine,

  heb hier massa’s kersen waar we confituur willen van maken; ze zijn van zichzelf nog zurig, kan het citroensap weggelaten worden?

  bedankt en groetjes
  Annie

  1. Dag Annie
   U kan dit weglaten. Ik zou er toch één eetlepel citroensap bijvoegen voor de stolling, de kleur en de smaakboost.

 5. Hoeveel confituur heb je met dit recept? Ik zou als “geboortesuiker-kadootje” confituur willen maken en zou ongeveer 5,5 à 6 liter confituur nodig hebben …
  (ruw uitgerekend aangezien ik 50 potjes van 110 ml wil vullen)

 6. Goede morgen,
  Met een bang harte opgestaan deze morgen om te kijken of de kersenconfituur wel goed gelukt is. Helaas, ze is nog vloeibaar….Kan ik die nog redden? Of bewaart deze ook in vloeibare toestand? Heb het recept gevolgd zoals beschreven, maar ik had wel nog 5 kg geleisuiker staan versie 1/1 van vorig jaar en heb deze gebruikt. (1 kg fruit op 1kg suiker) Bij de test, lepeltje confituur laten lopen op een bordje, zag dat er nochtans goed uit? Heb zo 3 kg klaar gemaakt, en daar was toch wel wat werk aan … 🙁
  Bedankt voor een berichtje terug.
  Vele groetjes
  Martine

  1. Oei, Martine, dat klinkt niet goed.
   De 1/1 versie moet ietsjes langer koken dan de 2/1 versie. Maar 1 minuutje, hoor. U hield zich toch aan de juiste tijden, hé? (anders kan het zijn dat de pectinestructuren terug mals gekookt worden)
   Probleempje met grotere volumes is dat als u denkt dat de stolling ok zit, dat dit mss op een andere testplek niet zo is.

   Neem even een potje of 2 en doe hier een eetlepel citroensap bij, breng vervolgens terug aan de kook voor 1 minuut. Check de stolling opnieuw.
   Ik duim alvast!

 7. Beste Madam Confituur,
  Ik had nog een vraagje. Mag ik ook geleisuiker gebruiken 1kg suiker voor 1kg fruit? U gebruikt de versie 500g suiker voor 1kg fruit…
  Bedankt en met vriendelijke groeten,
  Martine

  1. Dag Martine,
   1/1 betekent dat u ook effectief meer suiker moet gebruiken (in een 1/1 verhouding). Het resultaat zal veeeel zoeter zijn. Ik zou dat niet doen. Maar bent u een zoetebek dan kan het wel, hé.

 8. Beste Madam Confituur,
  Ik las ergens, dat het het beste is, dat de confituur in een koperen kookpot gemaakt wordt. Is dat wel waar?
  Bedankt en met vriendelijke groeten,
  Martine

  1. Dag Martine
   Ik heb geen koperen kookpot. Vroeger was dit een must omdat ze toen confituur in grote hoeveelheden maakten (en koper zorgt voor een betere geleiding). Maar als u per 4-6 potjes gaat prepareren, moet u geen zotte kosten doen. gr, Madam Confituur

  1. Dag Theo, geen mixer gebruiken, aub. Bij sommige confituren komt het goed, maar bij heel velen blijft nadien de confituur lopend. Geen risico’s nemen best.

   1. zal mijn best doen. eerst nog gaan plukken..dit jaar massa’s kersen.
    heb je al een idee over viervruchtenconfituur, t’is maar een kwestie om achter uw veren te zitten…:):)

    1. Mannen, allemaal dezelfde, hé… Wat denkt u van braambessen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien met limoensap en limoenrasp? 😉

     1. dacht eerder aan wat aardbeien met aalbessensap en daarbij nog frambozen en misschien nog wat rabarber, dit is zo wat een confituur om de restjes kwijt te geraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.