AARDBEIENTAART

Tussen aardbeientaarten zit er veel verschil.  Tja, en d’r kan er maar één de beste zijn… Zonder te willen stoefen (oei, nu doe ik het toch); dit is echt de beste aardbeientaart ooit!

Ik heb dit recept enkele jaren geleden uitgedokterd en ik krijg niks dan lof naar mijne kop geslingerd (stoefbeurt nummer 2).

De lemoncurd die ik gebruik, is de ultieme truc. Dit geeft een ongelooflijk frisse toets. Maar genoeg gezeverd, tijd om u aan het werk te zetten. Mouwkes omhoog…

 

Aardbeientaart met lemoncurd, mmm!
Aardbeientaart met lemoncurd, mmm!

 

Ingrediënten:

 • 1 grote lap bladerdeeg (uit de koeling)
 • 1 eigeel
 • 2 eetlepels kristalsuiker
 • 5 eetlepels aardbeienconfituur (liefst zonder grote stukken)
 • 1 citroen (sap en schil)
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels warm water
 • 300 g mascarpone
 • 3 eetlepels lemoncurd
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • 500 g aardbeien (in 2 stukken gesneden)

 

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem een bakplaat en leg er een bakpapier op.

Haal het bladerdeeg uit de koelkast en leg het deeg op het bakpapier. Vervolgens rolt u de randen een stukje om (+-/ 1 à 2 cm). Zo krijgt u een ronde vorm mét een kant d’r aan.

Afhankelijk van welk bladerdeeg u gebruikt (zie gebruiksaanwijzig), moet u in het deeg prikken met een vork.

Klop daarna het eigeel los en bestrijk het deeg hiermee. Het deeg mag bijna de oven in, maar eerst strooit u er nog de kristalsuiker over. Plaats de bodem in de oven en na 20 minuten is deze mooi bruin en gaar. Laat de bodem goed afkoelen.

Meng de mascarpone met de lemoncurd en de poedersuiker. Pers de citroen uit en het sap doet u bijna volledig bij het mascarponemengsel. 2 eetlepels citroensap houdt u aan de kant voor later. De schil van de citroen mag u nu raspen. Doe dit vervolgens ook bij de mascarpone.

Verwarm de aardbeienconfituur. Doe er de 2 eetlepels citroensap (die u daarnet heeft gespaard) bij en ook 2 eetlepels warm water. Zitten er te veel grote stukken in de confituur, maak deze dan fijn met een vork en zeef daarna het geheel.

Ok, en nu is het belangrijk om geduld te hebben… (iets wat niet mijne sterkste kant is…) Wacht tot de taartbodem volledig afgekoeld is. Pas dan bestrijkt u de bodem met het mascarponemengsel. Verdeel hierover de stukjes aardbei. En daarna is het de beurt aan de gezeefde (en afgekoelde) aardbeienconfituur. Giet die gelijkmatig over de taart uit. Plaats de taart in de koelkast… en daarna is het puur genieten…

P.S.: Kan u de lemoncurd niet vinden in de winkel. Ik had hetzelfde probleem. Geen stroom van tranen… maak dat beest gewoon zelf, se. Zeeeeer gemakkelijk!

 

One thought on “AARDBEIENTAART

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.